Vestager tar sikte på Apple – teknologigiganten kan misbruke sin dominans i App Store og Apple Pay

EU-kommisjonen undersøker om teknologigiganten Apple er skyldig i maktmisbruk i App Store. Spesielt blir den obligatoriske bruken av Apples betalingssystem i den programvarebutikken gjennomgått.

Den europeiske konkurransevakthunden ser også på betalingstjenesten Apple Pay.

App Store gjør det mulig for programvareleverandører å foreta betalinger gjennom Apples system. Teknologigiganten får et kutt av det, vanligvis 30 prosent. Selv om de selger abonnementer eller for eksempel tilbyr muligheten til å kjøpe andre varer som e-bøker.

I tillegg forbyr Apple å koble fra sin egen app til for eksempel et nettsted der det samme abonnementet eller saken kan kjøpes uten at iPhone-produsenten får sin andel.

Spotify og Kobo klaget over Apples maktmisbruk
EU-kommisjonen tar dette skrittet etter klager fra en leverandør av e-bøker og lydbøker. Ifølge Financial Times involverer dette Rakuten, det japanske selskapet bak e-boktjenesten Kobo.

Den svenske musikkstrømmetjenesten Spotify klaget også over at abonnementene nå er kunstig dyre på Apple-enheter, mens Apple har en konkurrerende tjeneste med Apple Music.

«Apple krever at Spotify og andre tjenester betaler 30 prosent provisjon på kjøp, inkludert oppgraderinger fra gratis Spotify til premium-tjenesten vår. Hvis vi betaler, må vi kunstig øke prisen på Premium, og det blir dyrere enn Apple Music. Vi kan ikke gjøre det», skrev Spotify-grunnlegger Daniel Ek i et blogginnlegg i fjor.

Eu-kommissær Margrethe Vestager ønsker å bruke etterforskningen til å se på Apples rolle som portvokter. «Vi må sørge for at Apples regler ikke straffer konkurranse, spesielt i markeder der Apple selv konkurrerer med andre utviklere.»

EU-kommisjonen gjennomgår også Apple Pay
Den europeiske konkurransevakthunden undersøker også om Apple bryter reglene for betalingstjeneste Apple Pay. Dette inkluderer å se på betingelsene som Apple setter for å kunne tilby Apple Pay som selger eller i en app, men også i fysiske butikker.

Videre ville Apple ikke gi noen selskaper tilgang til betalingstjenesten i det hele tatt, selv om kommisjonen ikke spesifiserer hvilke selskaper som ville bli påvirket.

I tillegg er regulatoren rettet mot skjerming av NFC-brikken i iPhone og andre Apple-enheter. Apple Pay er den eneste betalingstjenesten som kan bruke disse sjetongene.

Apple er i et svar på loven og å ønske konkurranse velkommen. Ifølge det amerikanske selskapet reagerer komiteen på de «grunnløse klagene» fra rivaler med denne undersøkelsen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *