Varm høst: arbeidsgiverklubben forventer at bedrifter krever lønn fra ansatte i koronakrise

Arbeidsgiverforeningen AWVN forventer at arbeidsgivere og fagforeninger skal gå til et stort sammenstøt om arbeidsforholdene i høst, da koronakrisen kan kreve vidtrekkende kostnadsbesparelser.

Det sier AWVN-direktør Raymond Puts i Het Financieele Dagblad. Arbeidsgiverforeningen hjelper bedrifter i kollektive forhandlingsforhandlinger.

Ifølge AWVN skal selskapene kunne bryte åpne eksisterende lønnsavtaler og bli edru opp nye avtaler.

Puts sier kollisjoner er uunngåelig. «Jeg tror ikke i stort antall, men det vil være flere forslag til et lønnsoffer i de verste berørte sektorene, for eksempel på Aon.»

Det britiske selskapet ba ansatte over hele verden om å levere inn 20% av lønnen for å komme ut av krisen i ett stykke. Fagforeningene var sinte, men ifølge Aon deltar nok ansatte til å nå målet.

Ifølge Puts er flertallet av selskapene fortsatt i stand til å forlenge tariffavtalene uendret eller for eksempel ved å utsette avtalte lønnsavtaler for å komme gjennom krisen.

Men han advarer om at sentimentet blant 80 prosent av hans valgkretser er negativ og viser til Central Planning Bureaus (CPB) forventning om at arbeidsledigheten vil stige til 5 prosent i år og 7 prosent innen 2021.

Gründere ser betydelig press på omsetningen
Under nedstengningen har regjeringen gjort flere uforrystelige måter å støtte gründere på. Selvstendig næringsdrivende fikk direkte inntektsstøtte, selskapene var i stand til å oppveie lønnskostnader hvis de opplevde et kraftig fall i omsetningen og regjeringen betydelig økte garantien for lån til Små og mellomstore bedrifter.

Likevel er det klart at den nederlandske økonomien vil fortsette å slite i de kommende månedene

En meningsmåling publisert i forrige uke av arbeidsgiverorganisasjonene VNO-NCW og Mkb Nederland viser at nesten 1 av 5 selskaper for tiden ikke klarer å oppfylle sine økonomiske forpliktelser på grunn av koronakrisen. I tillegg forventer en tredjedel av selskapene å vare ikke lenger enn tre måneder.

Når det gjelder omsetning, ifølge næringsorganisasjonene, er situasjonen fortsatt bekymringsfull i mange bransjer. En tredjedel opplever salgsnedgang på 40 til 100%, noe som knapt er forskjellig fra en måned siden.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *