Senatet vil at minister Ollongren skal fryse husleien – husleieøkningen per 1.

SP i Overhuset har fremmet et forslag om sensur mot innenriksminister Kajsa Ollongren, fordi hun fortsetter å nekte å midlertidig stoppe den årlige leieøkningen 1. Forslaget vil bli støttet av et flertall av senatet, kunngjorde SP senator Tiny Kox.

I et forslag om sensur blir en ministers politikk avvist. I samme bevegelse krever Kox igjen en frys på leieprisene i både sosiale og frie utleiesektorer, eller tiltak av lignende art.

Koronakrisen har så langt satt mellom 12.000 og 48.000 av de totale 2,4 millioner leietakerne i en slik økonomisk klemme at de ikke kan betale husleien. Sosiale og private utleierorganisasjoner har indikert at 0,5 til 2 prosent av sine leietakere har kommet frem for å få hjelp.

I mer enn tre fjerdedeler av tilfellene har utleieren nå iverksatt tiltak for å imøtekomme disse leietakerne, skrev Ollongren til Representantenes hus.

Senatet fortsetter å være uenig med ministeren og adresserte det for tredje gang på tirsdag. Senatet anser ikke tilpasningen som Ollongren hadde oppfordret utleierne til å gjøre var nok.

Senatet vil at det skal suspendere den årlige leieøkningen for alle per 1. Et flertall av Senatet, der koalisjonspartiene er i mindretall, har to ganger vedtatt et forslag om å gjøre det.

I tilfelle fryse, utleiere gå glipp av € 400 millioner
Ollongren er imot husleien fryse, fordi utleiere vil gå glipp av totalt mer enn 400 millioner euro. De trenger de pengene til nybygg, vedlikehold og bærekraft. Skreddersydde løsninger, sier hun, tilbyr en løsning. Hun kaller på folk som er i trøbbel for å komme frem.

Avhengig av betalingsproblemer og omstendighetene til leietaker, leie betalinger har blitt utsatt eller leietakere har blitt midlertidig diskontert på sin leie.

I 5 prosent av tilfellene reduseres leien. Folk blir også guidet til en eiendom som passer bedre til deres nye økonomiske situasjon. Om lag 80 prosent av utleierne er tilknyttet paraplyorganisasjonene.

Boligforeningen finner bare å se på leietakere som ikke kan betale husleien nå «en ganske nær titt». «Selv før corona krisen, bokostnadene var så høy for noen 800.000 leie husholdninger at de slet med å få endene til å møtes. De roper ikke alle ut at de ikke kan betale husleien, fordi de er mer sannsynlig å kutte ned på idrettslaget, varme opp huset og dagligvarer. På grunn av den forventede negative inntektsutviklingen og den stigende leien, er flere leietakere økonomisk i en klem, sier Marcel Trip i fagforeningen.

Ifølge Trip har leietakere ikke rett til tilpasning: «De kan ikke stole på noe og stole på utleier.» Boligforeningen krever at utleieravgiften, den sosiale leieskatten, ikke skal pålegges i år, slik at husleien kan fryses.

Det er hvor høy leieøkningen kan være
Hvor høy leieøkningen kan være, avhenger av sosial leie eller fri sektor og leiekontrakten.

Et frisektorhus er et hus med en naken leie over liberaliseringsgrensen på 737,14 euro i 2020. I fri sektor kan leien i prinsippet økes på ubestemt tid, men vanligvis er leieøkningen fast med en indekseringsklausul. Dette betyr at den nakne leien øker årlig med inflasjon i henhold til en viss prisindeks og muligens en premie. Dette betyr at du er noe beskyttet mot en ekstrem leieøkning.

Når det gjelder sosial husleie, er utleiere bundet av maksimal leie og avtaler om leieøkninger.

Maksimal husleie bestemmes av poengsystemet som gjelder for en sosial bolig.

Husleieøkningen på sosial husleie kan ikke overstige 5,1 til 6,6 prosent i 2020. For inntekter opp til 43.574 euro, leie kan øke med 5,1 prosent (2,6% inflasjon 2019 + 2,5 prosentpoeng inntektsavhengig).

For inntekter over 43.574 euro, leie kan øke med 6,6 prosent (2,6% inflasjon 2019 + 4,0 prosentpoeng inntektsavhengig).

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *