Overføre et boliglån? Vær oppmerksom på et nedbetalingsfritt boliglån, så betaler du noen ganger en ekstra rentepremie

Nedbetalingsfrie boliglån var en gang et svært ettertraktet boliglån. Som huseier må du bare betale renter og ikke betale seg i løpet av perioden. Dette resulterer i relativt lave månedlige kostnader.

Men i kjølvannet av kredittkrisen i 2008 og 2009 ble skattereglene for boliglån justert for å hindre huseiere i å ta på seg mye gjeld som de ikke betaler tilbake innen en viss tidsperiode.

Siden 2013 har du bare rett til boliglånsrentefradrag for nye boliglån dersom lånet tilbakebetales i løpet av perioden. Dette skjer ikke med ikke-tilbakebetales boliglån og gjør med livrente og lineære boliglån.

Livrente boliglån er de mest populære i dag, fordi de gir deg rett til boliglån rentefradrag og netto månedlige utgifter er litt lavere i starten og deretter legge opp litt.

Det betyr ikke at nedbetalingsfrie boliglån har helt forsvunnet fra åstedet. Mange huseiere stengte en før 2013. Og du kan fortsatt ta det ut, men da har du ikke rett til boliglån rentefradrag.

Boliglån nedbetaling: gamle saker holde boliglån rentefradrag
Hvis du hadde et ikke-tilbakebetales boliglån før 2013, kan du fortsatt bruke boliglånrentefradraget for resten av boliglånet. Dette er derfor relevant for en stor gruppe huseiere som ønsker å overføre boliglånet til lavere rente, eller som ønsker å justere fastrenteperioden ved flytting.

Hvis du ønsker å ta ut eller overføre en ikke-tilbakebetales boliglån, må du ta hensyn til at renten kan være litt høyere enn for en livrente boliglån. Tross alt, et boliglån som ikke er tilbakebetalt utgjør en større risiko for banken. Det kan derfor kreve en rentepremie.

Rentepremien for et gammelt boliglånsskjema som nedbetalingsfritt boliglån varierer fra 0,1 til 0,3 prosentpoeng, skriver finanskonderiet Van Bruggen Advisory Group i sitt nyhetsbrev denne uken.

Men ikke alle långiver har renten for nedbetaling-fri boliglån høyere enn for livrente boliglån. For forsikringsselskaper og partier som bruker penger fra for eksempel pensjonsmidler for å gi boliglån, er renten på livrente og ikke-tilbakebetales boliglån oftere den samme.

Bankene er mer sannsynlig å kreve høyere renter for ikke-tilbakebetales boliglån.

Spørsmålet er hvilke långivere belaste en høyere rente på ikke-tilbakebetales boliglån. Og hvor mye høyere renten er sammenlignet med livrente boliglån. Business Insider har listet opp dette i henhold til rentene på nettstedet actuelerentestanden.nl.

Renteforskjell mellom ikke-nedbetaling og livrente boliglån
I tabellen nedenfor finner du renteforskjellen mellom ikke-nedbetaling og livrente boliglån på ulike långivere. Det er satsene på boliglån som er 80% av markedsverdien.

Tabellen sorteres etter renteforskjell, fra lav til høy.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *