Kreml-kritiker Navalnyjs fortrolige varetekt

Kreml-kritikeren Alexei Navalnyj samler bevis for at russisk etterretning forgiftet ham. En ansatt som hjelper ham er nå i fokus for politiets etterforskning.

En alliert av Kreml-kritikeren har blitt varetektsfengslet i Russland etter en telefonsamtale mellom Alexei Navalnyj og en av hans påståtte drapsmenn. Etter åpningen av kriminelle undersøkelser ble Lyubov Sobol først hørt som vitne på fredag før han ble formelt siktet og varetektsfengslet i 48 timer, ivan Zhdanov, en navalnyj associate, sa om kvelden.

Sobol er anklaget for å «bryte husfreden» under «bruk eller trussel om vold», sa Shdanov på Twitter fredag morgen. Sobol hadde på mandag forsøkt å besøke FSB-agenten i leiligheten sin, som hadde innrømmet i telefonsamtalen med Navalnyj at han hadde vært involvert i giftangrepet på ham.

«Lyubov Sobol er nå offisielt mistenkt i denne etterforskningen, hennes status har endret seg,» Shdanov sa på Twitter. Sobols advokat, Vladimir Voronin, bekreftet informasjonen, uten å gi ytterligere detaljer. Navalnyj-fortrolige står overfor to års fengsel.

Gift på innsiden av Navalnyjs underbukser
I den 45 minutter lange telefonsamtalen publisert av Navalnyj på mandag, der 44-åringen hevdet å være representant for det russiske sikkerhetsrådet, innrømmet den påståtte FSB-agenten Konstantin Kudrysev angrepet. I opptaket rapporterte Kudryavev at giften var festet til innsiden av Navalnyjs underbukser.

Navalnyj hadde kollapset under en intra-russisk flytur i august. To dager senere, liggende i koma, ble han tatt med til Charité Universitetssykehus i Berlin for behandling. Ifølge tre europeiske laboratorier, hvis resultater er bekreftet av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), ble Navalnyj forgiftet med et kjemisk nervemiddel fra Novichok-gruppen. Kreml benekter enhver involvering i angrepet.

Arrestasjon i Moskva leilighet
Den 33 år gamle Sobol ble arrestert på mandag da hun ringte forgjeves ved døren til Kudryavsevs leilighet i utkanten av Moskva. Etter noen timer i politiets varetekt ble hun løslatt.

 

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *