Klinikker mangler penger til ansatte

I Corona-krisen har mange sykehus drevet i økonomisk nød på grunn av behovet for å utsette lønnsom drift. Det tyske sykehussamfunnet frykter drastiske konsekvenser.

Tyske sykehus slår alarm om pengeproblemer: Nesten halvparten av sykehusene forventer et tap i 2020, mens de store husene er så høye som 70 prosent. Dette er klart fra sykehusbarometeret til Det tyske sykehusinstituttet (DKI), som ble publisert på tirsdag.

Det tyske sykehussamfunnet (DKG) advarte om at det ikke lenger ville være i stand til å betale lønn neste år hvis den føderale regjeringen ikke økte sin hjelp. En grunn til den dårlige økonomiske situasjonen, ifølge DKI, er utsettelse av operasjoner på grunn av koronapandemien, noe som betyr at klinikkene genererte mindre inntekter.

Føderale myndigheter må øke bistanden
Aldri før har så mange sykehus møtt økonomiske problemer som i år, Gerald Gaß, presidenten for det tyske sykehussamfunnet (DKG), fortalte Tagesspiegel. Han advarte avisene i det redaksjonelle nettverket Deutschland (RND): «Hvis den føderale regjeringen ikke øker bistanden betydelig, vil klinikker over hele landet ikke lenger kunne betale lønningene til sine ansatte i første kvartal 2021.» Sykehusene hadde begrensede økonomiske ressurser.

I midten av desember hadde den føderale regjeringen satt på plass et nytt redningssystem for sykehusene. Ifølge helsedepartementets konsept får de kompensasjon i spesielt koronarområder hvis de ikke trenger forsinkende intervensjoner og dermed holder senger fri. Men bare 25 prosent av klinikkene er dekket, forklarte Gaß. Foreningens president foreslo at klinikkene skulle få sitt månedlige budsjett på grunnlag av 2019 og faktureres nøyaktig innen utgangen av 2021.

Spahn garanterer lønn for sykehuspersonalet
I lys av de økonomiske vanskelighetene til mange sykehus, har den føderale helseministeren Jens Spahn (CDU) utstedt en garanti for fortsatt betaling av lønn. «Vi ønsker og vil sikre likviditeten til sykehusene i krisen – det er det de ansatte kan stole på,» sa Spahn til avisene i redaksjonsnettverket Deutschland (RND) på onsdag. Spahn kunngjorde at de føderale og statlige regjeringene ville diskutere ytterligere tiltak i begynnelsen av januar.

For sykehusbarometeret ble det kartlagt et representativt utvalg på 438 sykehus i alderen 100 år eller mer mellom slutten av juni og slutten av august, det vil vilør før starten av den andre pandemibølgen. Nesten alle av dem, 99 prosent, sa at de ikke hadde utsatt hasteoperasjoner i løpet av våren. Hofteoperasjoner samt prosedyrer på leddbrusk og menisk ble spesielt ofte utsatt.

 

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *