Helsepremien stiger på grunn av koronapandemien, men ikke med hundrevis av euro, lover omsorgsminister Martin van Rijn

Premien for helseforsikring vil øke i det kommende året, men ikke med hundrevis av euro. Noen eksterne eksperter hadde beregnet en slik økning basert på de høye koronakostnadene.

» På papiret kan den beregningen være riktig, men i praksis er det veldig annerledes,» sa omsorgsminister Martin van Rijn i Representantenes hus. Ifølge ham, tilnærmingen til å absorbere corona kostnadene er «maksimal dempet av premien».

Representantenes hus er bekymret for en høy økning i helseforsikringspremien, også fordi mange forventes å finne det mer økonomisk vanskelig på grunn av koronakrisen.

Van Rijn påpekte at helseforsikringspremien øker hvert år, blant annet fordi prisene og lønningene øker i helsesektoren. De siste fire årene har det vært 50 til 60 euro per år.

Regjeringen betaler en andel, helseforsikringsselskaper appellerer til reserver
Van Rijn sa at EUR 1,2 milliarder nå har blitt brukt på en rekke korona-relaterte problemer, som ventilatorer, koronatesting og verneutstyr for helsesektoren.

En del av disse kostnadene er betalt fra statskassene. Regjeringen har allerede besluttet det, ifølge ministeren. I tillegg vil reserver som helseforsikringsselskapene har bygget opp for dårlige tider bli adressert.

» Det er fortsatt utilstrekkelig synlighet på alle ekstra kostnader. Det skal vi kartlegge, og det blir en diskusjon om det, sier Van Rijn.

Bufferne til helseforsikringsselskaper og også helsepersonell spiller en rolle i dette. Men dette bør ikke tas lett på, sa ministeren, som har vært i en personlig kapasitet i flere måneder. I begynnelsen av juli etterfølger VVD’er Tamara van Ark ham.

Tydeligere i september om nivået på helseforsikring premie
Det tar litt tid å finne ut de totale kostnadene riktig, fordi noen måneder mindre regelmessig omsorg har også blitt gitt. Mange sykehus har også måttet bruke mer på intensivbehandling på grunn av tilstrømningen av koronapasienter.

Samtidig har helseforsikringsselskapene betalt spesielle bidrag til helsepersonell for å hindre at de faller over.

Van Rijn sa at i september budsjettet vil gjøre mer klart om estimater for helsepremien. Kjøpekraften er også involvert.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *