Europa vaksinerer: «En lysstråle i mørket»

Dette er dagen som et helt kontinent har lengtet etter: På søndag begynte Corona vaksinasjonskampanjen offisielt i EU. Det er stort håp om at dette er begynnelsen på en snuoperasjon.

Som i Tyskland begynte den offisielle vaksinasjonskampanjen mot koronaviruset på søndag i de andre EU-landene. Eu- og medlemsstatsledere ønsket velkommen starten på vaksinasjonen med vaksinen fra Biontech og Pfizer. De oppfordret befolkningen til å benytte seg av tilbudet om vaksinasjon så snart som mulig.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen understreket i et intervju med nyhetsbyrået AFP at vaksinasjonene er trygge og effektive. «De er ikke bare en beskyttelse for folket selv, men også, selvfølgelig, for deres miljø,» sa hun.

Von der Leyen roste EUs tilnærming til innkjøp av vaksiner: «Eu-kommisjonen har forhandlet frem verdens bredeste vaksinasjonsportefølje med seks forskjellige produsenter.» Den franske presidenten Emmanuel Macron snakket om et «nytt våpen i kampen mot viruset». Sveriges statsminister Stefan Löfven kalte vaksinen en «lysstråle i mørket».

EU: Har levert på vårt løfte
EUs helsekommissær Stella Kyriakides snakket om en «følelsesladet dag for oss alle». Seks måneder etter presentasjonen av Corona-vaksinasjonsstrategien har EU levert på sitt løfte om å gi «vaksiner til alle medlemsstater samtidig». Med vaksinasjoner på vei oppover, kunne Europa starte det nye året «med optimisme.»

For EU som helhet ble de første dosene av vaksinen levert på lørdag fra Pfizer-fabrikken i Puurs, Belgia. Av og til ble de første vaksinasjonene administrert samme dag. I tillegg til et 101 år gammelt sykehjem bosatt i Sachsen-Anhalt, fikk folk i Ungarn og Slovakia også vaksinen dagen før den offisielle starten på vaksinasjon i EU.

Land setter ulike prioriteringer
Den 29 år gamle sykepleieren Claudia Alivernini, som ble den første italienske kvinnen som ble vaksinert med vaksinen på søndag, sa at hun følte seg «stor stolthet» og ansvar i møte med dette privilegiet. Mens i Italia, i første fase, er helsepersonell favorisert, i Spania og Frankrike, blant annet innbyggerne på sykehjem var de første mottakerne av vaksiner.

 

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *