Et energimerke koster nå noen få euro, i 2021 vil det stige til et gjennomsnitt på € 190 – så be om en annen i år, råder VEH

Huseiere ville gjøre det bra å raskt få energi etiketten de trenger å ha hvis de ønsker å selge sin eiendom.

Det sier Hjemmeforeningen (VEH).

En energietikett er obligatorisk ved salg eller leie av eiendom og er gyldig i ti år.

Nå koster energimerket 7,50 euro, men hvis det er opp til minister Kajsa Ollongren, vil det være et gjennomsnitt på 190 euro fra 1.

Den viktigste endringen er at snart må en energiekspert komme og bestemme den nye etiketten på huset. Ifølge VEH vil det nye energimerket derfor bli betydelig dyrere, men det vil neppe tilby mer enn det gjør nå.

VeH-direktør Cindy van de Velde kaller dette uforståelig: «Det nye energimerket driver bare folk til pris og gir ingen ekstra perspektiv for å gjøre hjemmet ditt mer bærekraftig.»

Hvor pålitelig er den nåværende energietiketten?
Energimerket, som indikerer hvor godt en eiendom er isolert, er fortsatt utstedt på grunnlag av informasjon gitt av huseieren selv. Dette gjøres via et webverktøy.

Eiere må svare på ti spørsmål om blant annet type bolig, varmesystem, isolasjon, glasstype og solcellepaneler. I tillegg laster de opp støttedokumenter, for eksempel vurderingsrapporten, fakturaer for renovering eller bilder.

En ekspert vurderer eksternt de angitte dataene og utsteder deretter en energietikett. Spørsmålet er hvor pålitelig denne bestemmelsen er.

I 2018, TV-programmet Radar allerede gjort en sending om feil energi etiketter, der kjøpere av et hus finne ut at eiendommen har en feil etikett.

For eksempel, under en renovering, er det oppdaget at isolasjonen ikke er så god i det hele tatt, noe som betyr at dyre justeringer er nødvendig. For kjøperne er det vanskelig eller umulig å få oppreisning.

Revisjonskontoret var også svært kritisk til den obligatoriske energietiketten, et år etter introduksjonen i 2015.

Ikke et energimerke, men et bærekraftmerke
I begynnelsen av 2019 indikerte minister Ollongren at han ønsket å se på en bedre metode. Hennes forslag er en inspeksjon på stedet for spørsmålet om etiketten. Som et resultat vil kostnadene derfor øke når de nye reglene innføres fra 1.

For VBO Broker går det ikke langt nok. Bransjeforeningen ønsker å avskaffe energimerket og erstatte det med et bærekraftmerke. Den nåværende etiketten sier lite om hvor energieffektiv et hjem er.

«Vi var ikke fans fra begynnelsen, fordi du kan fylle ut et skjema for 1 euro på internett og deretter en energi etikett vil rulle ut,» sier direktør Hans van de Ploeg van VBO Makelaar. «Men du vet ikke noe ennå om den energiske tilstanden i huset og hva som trengs for å få huset ditt til å være energinøytralt, eller å koble huset ditt fra gassen.»

Nå kan det være slik at et hus får energimerke A, fordi det er solcellepaneler på taket. Om huset er klart for fremtiden er en annen.

Alle boliger utenfor gassen innen 2050
Regjeringen ønsker å ha en og en halv million boliger av naturgass innen 2030, ifølge klimaavtalen. I perioden frem til 2050 må alle om lag syv millioner boliger i Nederland kunne klare seg uten naturgass til oppvarming og matlaging.

Den nåværende energietiketten gir ikke innsikt i i hvilken grad et hjem er klart for denne energiovergangen. En bærekraftetikett gjør det.

Denne etiketten må indikere hva som trengs for å få huset naturgassfritt, hvilke energibesparende tiltak som allerede er tatt og som fortsatt mangler.

– Dette gir huseiere en komplett oversikt over bærekraft og motiverer til å bli mer bærekraftige, sier VBO Makelaar.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *