En tilfeldig oppfinnelse fascinerte amerikanske presidenter

Faktisk skulle tinkereren Erwin Perzy I. gjøre en lettelse for kirurger. I stedet oppfant han den moderne snøkulen – med imponerende konsekvenser.

Det var ingen snø i den første snøkulen. En fugl satt i et bur, med fisk som svømte i vann rundt den. Dette ga opphav til illusjonen om at fuglen ville leve i et akvarium. Det smarte bedraget i sfæren ble bestilt av Leonhard Thurneysser ved Grimnitzer Glashütte i 1572.

Illusjon og bedrag var hans daglige brød, for sønn av en gullsmed gjort til et levebrød ved å selge selvoppfunnet rettsmidler og håp – i form av horoskoper og talismaner. Som alkymist søkte han etter edelstener i Brandenburg og etter gull i gjørme av Spree.

Bestilt av medisin
Hans glassball bør forbli et unikt stykke i lang tid. Det ble ikke gjenoppfunnet før 328 år senere – av kirurgisk instrument mekaniker Erwin Perzy I. Han hadde fått i oppdrag av wienersykehuslegene å forbedre belysningen i deres operasjonssaler. Selv om glødelampen bare nettopp hadde blitt oppfunnet, kastet den glødende trekulltråden bare et glitrende lys, som var langt fra tilstrekkelig for kompliserte operasjoner.

Perzy jeg eksperimenterte først med prinsippet om cobbler’s ball: en vannfylt glasssfære, hvordan håndverkere brukte den til å fokusere diffus sol eller levende lys og dermed bedre belyse arbeidsplassen. Men han var ikke fornøyd med det. Fine glasspartikler, som han spredte seg i vannet, forbedret brytningen av lys, men sank raskt til bunnen av sfæren. Til slutt fant han en pakke semolina på morens kjøkkenhylle. De små hvetepartiklene gjorde ikke lyset fra glødelampen lysere, men Perzy likte jeg hvordan den sakte smalt til bakken – som snø på en rolig vinternatt.

Den trente instrumentmekanikeren var en hobbyist av lidenskap. Han hadde nettopp laget en liten modell av kirken for en venn som solgte suvenirer til pilegrimer foran pilegrimskirken Mariazell i Østerrike. Han la det i en glasskolbe med semolina – og den første snøkulen var klar. Så snart vennen hans hadde satt eiendommen på stand, var en kjøper allerede funnet. I stedet for kirurgiske lamper produserte Perzy jeg snart pilegrimsuvenirer i serien, og fem år senere registrerte han og hans bror Ludwig en handel.

 

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *