Boligmarkedet fortsetter å spinne under koronakrisen – spesielt dyre hus på € 500.000 eller mer er etterspurt

Til tross for koronakrisen er boligsalget tilbake til samme nivå som i 2019.

I mai ble rundt 4000 boliger lagt ut for salg hver uke, mens i perioden før den intelligente nedstengningen var det i gjennomsnitt 3000 boliger i uken.

I forrige uke ble det solgt 3700 boliger. Ikke før i 2020 var det så mange på en uke, melder Den nederlandske realtors-foreningen (NVM).

Spesielt har salg av boliger i de høyere prisklassene blitt tiltrukket. Mens i den første måneden av koronakrisen var bare 12 prosent av salget et hjem på 500.000 euro eller mer, i mai var det 17 prosent. Flere hus ble også solgt i disse prisklassene enn ett år tidligere.

Mangel på tilgjengelige boliger
Fra det øyeblikket den «intelligente lockdown» ble annonsert, ifølge NVM, «en dukkert i salget» ble sett i alle prisklasser. Markedet har nå tiltrukket seg.

Den gjennomsnittlige prisen på en eiendom solgt steg fra 335.000 til 345.000 euro forrige måned. Minst halvparten av alle boliger selges over prisantydning.

«Jeg klandrer dette på den fortsatt store mangelen på tilgjengelige boliger. Boligmangelen er langt fra løst, slik det viser seg, sier Lana Gerssen, president i NVM Department of Housing.

DNB forventer et lite fall i boligprisene
Selv om eiendomsmeglere ennå ikke ser noen innvirkning fra koronakrisen på boligmarkedet, tror finansregulator De Nederlandsche Bank (DNB) at dette til slutt vil skje.

Det er lite sannsynlig at prisfallet vil unngås. I sine anslag for 2021 og 2022 forutser sentralbanken prisfall på 2,1 og 3,7 prosent.

DNB-direktør Olaf Sleijpen påpeker at prisfallet derfor er «ganske beskjedent» sammenlignet med etterdønningene av kredittkrisen, da prisene falt med nesten 20 prosent totalt sett.

Boligmarkedet snuoperasjon å følge i andre halvdel av 2020
Endringen i boligmarkedet vil neppe finne sted før andre halvdel av dette året. For hele 2020 er det derfor fortsatt forventet en gjennomsnittlig prisøkning på 4,3 %.

I sin forklarende uttalelse peker Sleijpen, som er ansvarlig for økonomisk forskning i DNB, på den kraftige nedgangen i forbrukertilliten, økende arbeidsledighet og lavere inntektsvekst. Som et resultat, husholdninger forventes å ha mindre appetitt til å flytte eller å ta ut en høyere boliglån.

I det store bildet ser ikke DNB ut til å være veldig bekymret for fallet i boligprisene. Sleijpen har inntrykk av at stemningen i boligmarkedet raskt kan snu igjen i tilfelle en gunstig løpet av pandemien og lettelser av kontaktreduksjonstiltak.

Eksperten understreker også at tilførselen av hus fortsatt er svært begrenset. Delvis som følge av dette har boligprisene økt kraftig de siste årene. –Forsyningsproblemet i markedet har ikke gått bort, sier Sleijpen. Ifølge DNB-direktøren er det derfor viktig at mer

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *