Bankene forventer en tøff andre halvdel av 2020 – ING kutter 20% på eksterne ansatte i Nederland

Kostnadene ved å ansette eksterne ansatte ved ING i Nederland må reduseres midlertidig med 20%. Intervensjonen er nødvendig for å lede banken gjennom koronakrisen. Ing bekreftet dette etter å ha rapportert i Het Financieele Dagblad.

I tillegg til lønnstilbudet, med en minimumssats på 65 euro, oppfordrer ING til at det fleksible skallet skal ta minst fem ukers ferie i år. Også for ditt eget velvære. Videre er overtid ikke lenger tillatt.

Arbeidsuken reduseres til 36 timer. Tiltakene gjelder ikke for midlertidige arbeidere. Den midlertidige satsreduksjonen gjelder ikke for selvstendig næringsdrivende.

Banken avslørte ikke hvor mange euro ING sparer med intervensjonene. Ifølge FD kan det være titalls millioner.

Totalt jobber ca. 14.000 ansatte i ING Nederland på permanent basis og mer enn 5000 eksterne ansatte. De midlertidige tiltakene omfatter om lag 2600 eksterne parter.

Ifølge ING er eksterne arbeidstakere som er selvstendig næringsdrivende med en secondment-arbeider ikke som regel personlig påvirket av tiltakene.

Lønnstilbudet bæres av meklingsbyråene som ING gjør forretninger med. Det er ennå ikke kjent om de alle er enige. Det er heller ikke sikkert om kostnadene vil bli videreført av andre-tidtakere. Ifølge ING har de fleste etatene vært sympatiske til tiltakene og de materielle hensynene til de ulike tiltakene som banken har gjort.

I Belgia sparer ING også på ansettelse av eksterne parter. Tiltakene i kjølvannet av koronakrisen påvirker rundt 700 eksterne arbeidere der. Til tross for intervensjonen, har frykten for ytterligere besparelser i banken ikke falmet, det høres ut.

Bankene regner med tøft år for kunder på grunn av koronakrise
Antall forespørsler fra kunder om hjelp fra banker på grunn av koronakrisen har falt i litt roligere farvann etter en boom i mars og april. Men långiverne ønsker ikke å telle seg rike. Det er fortsatt usikkert hva krisen vil være på kundene etter at den andre statsstøttepakken utløper i oktober.

Små og mellomstore bedrifter kan bruke banker til å foreta spesielle lån som i stor grad dekkes av en statlig garanti. Og for private kunder, bankene har spesiell oppmerksomhet for folk i som får problemer med sine boliglån.

«Vi tar hensyn til at det vil være tøft i andre halvdel av året,» sa styreformann Chris Buijink i den nederlandske Association of Banks (NVB) i et intervju med journalister.

– Vi ser at antall søknader flates ut, samtidig ser vi temaer som vil påvirke oss i andre sektorer, fortsetter han. Buijink peker på synkende ordrebøker som teknologiindustrien må kjempe med.

149.000 gründere har fått hjelp fra bankene
Siden starten av regjeringens tiltak mot koronaviruset har nederlandske banker tilbudt hjelp til 149.000 gründere og 31.000 forbrukere, og koster totalt € 15.2 milliarder. Det meste av det innebar utsettelse av betalinger, men også ekstra finansiering til tusenvis av selskaper.

» Vi så mye omsorg og uro i mars, og det var mange spørsmål og mange forespørsler om hjelp. Det bildet er mye bedre nå. Det er i det minste skapt en viss fred for å legge en plan for å komme seg ut av krisen, sier ABN AMRO-sjef Robert Swaak.

Ifølge Swaak har etterspørselen etter ekstra kreditt så langt vært relativt begrenset. Samtidig må det «ikke bestemme bildet» av resten av kriseåret. Tross alt er det fortsatt støttetiltak der regjeringen reagerer på utbetaling av lønn, men hvilken oppfølging de vil motta i høst er uklart.

Swaak har ennå ikke kommentert den økende risikoen for mislighold i de kommende kvartalene. » Jeg tror vi må vente på utviklingen i de kommende månedene. Vi har sett tilstrømningen av støttespørsmål flate ut. Samtidig kan du forvente å måtte ta ekstra bestemmelser i andre kvartal, men det er noe vi alle har sett.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *