Arbeidsledigheten stiger igjen som følge av koronakrisen – antall ww-fordeler stiger kraftig, spesielt blant unge mennesker,

Delvis som følge av koronakrisen steg arbeidsledigheten til 3,6 % av den nederlandske arbeidsstyrken i mai, sammenlignet med 3,4 % en måned tidligere.

I mai ble 16.000 mennesker stående uten jobb, og Nederland la til 330.000 arbeidsledige i forrige måned.

I alt 56.000 arbeidsledige ble lagt til i mars, april og mai. Flertallet, 38.000, var under 25 år. Folk anses arbeidsledige hvis de indikerer at de aktivt har søkt jobb i tidligere uker.

Ifølge cbs tall, arbeidsledigheten er nå på samme nivå som i begynnelsen av 2019.
Ifølge en prognose fra Central Planning Bureau (CPB) vil arbeidsledigheten i gjennomsnitt 5% av arbeidsstyrken i år og stige ytterligere til 7% i 2021.

Statistisk sentralbyrå (CBS) rapporterer at antall personer i lønnet sysselsetting har falt med 201.000 siden mars til 8,9 millioner.

Spesielt blant unge mennesker økte antall fordeler kraftig
Spesielt unge mennesker med fleksible arbeidskontrakter rammes hardt av krisen, melder stønadsbyrået UWV. I mai utbetalte byrået ut til 301.000 personer i Nederland, mot 240.000 i februar.

I mai tildelte UWV 42.000 nye WW-fordeler. Som folk også strømmet ut, var det på balanse 9000 flere WW fordeler enn i april, da det totale antall WW fordeler hadde allerede økt eksplosivt.

» Unge mennesker er ofte den første gruppen til å miste jobbene sine i møte med en sammentrekning i arbeid. Dette er fordi de ofte jobber med en midlertidig kontrakt, sier arbeidsmarkedsekspert Rob Witjes i UWV. «På den annen side er unge mennesker ofte de første til nytte når arbeidsmarkedet tar opp.»

Antall stønadsmottakere i alderen 15 til 25 år er tredoblet på tre måneder.

Den sterkeste økningen i antall ww-fordeler ble målt i catering- og cateringsektoren. I denne sektoren var det mer enn 12% flere arbeidsledighetsytelser enn en måned tidligere. Ww-søknadene økte også kraftig i renhold, detaljhandel og midlertidig sysselsetting.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *