Ansatt urettferdig avvist for dysfunksjon etter forfremmelse – og får € 100.000 fra dommeren

Hvis en ansatt er dysfunksjonell, har arbeidsgiveren muligheten til å få sin arbeidskontrakt terminert av tingretten. Loven har imidlertid satt en rekke kriterier for den påståtte dysfunksjonen:

Uførhet må ikke være et resultat av sykdom eller mangler av arbeidstakeren;
Arbeidsgiveren må ha informert den ansatte om feilen i god tid;
Arbeidsgiveren må ha gitt arbeidstakeren tilstrekkelig mulighet til å forbedre sin funksjon;
Arbeidsuførhet må ikke være et resultat av utilstrekkelig omsorg av arbeidsgiver for opplæring av arbeidstakeren eller for arbeiderens arbeidsforhold.
Ved vurdering av en oppløsningssøknad på grunn av dysfunksjon, vil tingretten gjennomgå disse kriteriene.

Dysfunksjon etter forfremmelse
I tilfelle vi diskuterer i denne bloggen, ble følgende spilt: en ansatt forfremmet til en høyere stilling som prosjektleder. I denne rollen fungerte han ikke til arbeidsgiverens fulle tilfredsstillelse.

Under et vurderingsintervju indikerte arbeidsgiveren at funksjonen på visse områder trengte forbedring. Det er ikke gitt ytterligere utdypning eller forklaring av disse komponentene på vurderingsskjemaet.

Den ansatte har imidlertid blitt spurt om en mulig ekstern trener som kan hjelpe ham.

Personlig utviklingsplan og ekstern trener
Den ansatte utarbeidet deretter en POP (personlig utviklingsplan). Han har ikke vært under oppsyn av arbeidsgiveren, og arbeidsgiveren har heller ikke formulert konkrete mål for dette.

Den ansatte har gjentatte ganger spurt arbeidsgiveren hvilken ekstern trener han kunne verve. Arbeidsgiveren svarte ikke på forespørsler om kommentar. Arbeidsgiveren reagerer også sakte på andre forespørsler fra den ansatte – knyttet til forbedringsprosessen.

Til slutt sa arbeidsgiveren at det ikke lenger er noen tillit til forbedring. En kort høring om termineringsforlik er ikke utarbeidet og korridoren til domstolene er igangsatt.

Ingen reell mulighet for forbedring fungerer
Arbeidsgiveren ber om at arbeidskontrakten sies opp på grunn av dysfunksjon. Tingretten vurderer blant annet at forbedringsprosessen ikke oppfyller kravene som skal fastsettes.

Arbeidsgiveren har overlatt den ansatte til sine egne enheter for å forbedre sin arbeidsholdning og har ikke engang svart på spesifikke forespørsler fra den ansatte om å hjelpe ham (for eksempel ved å utnevne treneren lovet).

Arbeidsgiver gjorde heller ikke klart hva som var forventet av den ansatte og hva konsekvensene ville bli hvis funksjonen ikke hadde blitt bedre innen en viss tidsperiode.

Kort sagt, arbeidsgiveren har ikke tilbudt den ansatte en reell mulighet til å forbedre sin funksjon. Tingrettsdommeren avviser oppløsning på D-bakken.

Oppløsning på grunn av forstyrret arbeidsforhold
Det har imidlertid vært et forstyrret arbeidsforhold. Kravet om oppløsning på det landet (G-land) er derfor tildelt. Tingretten dømmer arbeidsgiveren til blant annet en rettferdig godtgjørelse på 100.000 euro. Opprinnelsen til det forstyrrede arbeidsforholdet er helt kjent av arbeidsgiverens handlinger.

Videre er det helt klart at arbeidsgiveren bare har rettet oppsigelsen av arbeidsforholdet. Arbeidsgiveren har ikke gjort noe for å forbedre den ansattes eller arbeidsforholdets funksjon.

Sander Schouten har vært advokat siden 2001. Han har fått erfaring i to mellomstore advokatfirmaer i Amsterdam. Sander fokuserer hovedsakelig på selskapsrett, insolvenslov, kontraktsrett og arbeidsrett.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *